Ganadora Premio EMERGENT – FUNDACIÓ SORIGUÉ 011

 

 

El Jurat format per: Pep Font de Mora (Director de la Fundació Foto Colectania), Violant Porcel (Directora de la Galería Marlborough de Barcelona), Julio Vaquero (Fundació Sorigué) i Jesús Vilamajó (Director de Emergent-Lleida 11) han decidit que el Guanyador al Premi EMERGENT-FUNDACIÓ SORIGUÉ 11 es: Ana Catalina Darder Pizá amb el treball “Todo está iluminado”

 

 

 

 

 

La vida sembla que no té sentit si no és viscuda a través de les imatges. Ens en nodrim, hi vivim, ens hi identifiquem. En certa manera, em calen les imatges per intentar entendre el meu entorn, la meva pròpia identitat canviant, explorar la meva psique, el meu passat… Però qui és qui davant d’un mirall amb memòria com la fotografia? Sóc el que fotografio? Sóc el que posa? Aquella realitat que decideixo capturar, fixar i modificar és la meva pròpia invenció? De qui l’observa? És real? En aquests moments veig la vida en blanc i negre, amb la càmera en mà m’endinso a la nit, el flaix il·lumina el que no puc arribar a albirar, allò esmunyedís, allò apagat, allò que romania ocult. Tal vegada aquesta és la meva intenció vertadera: veure-hi més enllà de la foscor dels carrers, dels rostres il·luminats, els gestos petrificats. Veure la vida com passa com a través d’una finestra no és una opció, vull capturar el dia a dia, com un col·leccionista voyeur d’instants i no em cal que siguin instants dignes de recordar, ni bells, ni tan sols importants, sinó que es tracta de capturar allò efímer i, al mateix temps, reinventar-ho, manipular-ho fins que aconsegueixi la meva pròpia visió, fer meva la imatge, dominar-la fins que creï un paisatge propi. És una radiografia de l’exterior que alhora reflecteix el meu interior.

 

 

 

 

En aquestes imatges, la vida quotidiana es pot convertir en un poema, una burla, quelcom cru i violent, bell, taques de tinta sobre el cel i la nit, tot moviment, llum, ombres, pedra freda, somriures congelats… Crec que va ser Shakespeare qui va escriure que “la vida no és res més que una ombra, soroll i fúria”. Pot ser que sigui una sentència massa pessimista, però la veritat és que no trobo un exemple millor per descriure amb paraules la part fosca, allò negatiu/positiu, blanc/negre que apareix a les meves fotografies; soroll i fúria. Això no obstant, també vull creure que hi ha instants en què es crea un espai íntim, una picada d’ullet còmplice, una escletxa de llum que deixa passar la calma, la il·lusió i fins i tot la innocència.

 

http://www.emergent-lleida.org/Noticias/Ana-Catalina-Darder-ha-guanyat-el-Premi-Emergent-Fundacio-Sorigue-2011

http://www.fundacionsorigue.com/cat/?p=438

 

 

 

 

 

4 Comments

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s